Simptomi i značajke osteohondroze u vratnoj kralježnici

Osteokondroza je bolest koja uništava intervertebralne diskove i zglobove kralježnice. Od svih pet dijelova kralježnice, svi mogu biti pogođeni bolešću, ali manifestacije i simptomi osteohondroze vratne kralježnice zadaju ljudima najviše problema. To je zbog velikog broja živčanih vlakana i završetaka, kao i krvnih žila koje opskrbljuju mozak, prolazeći kroz vrat.

bol u vratu s osteohondrozom

Ovo područje kralježnice je najpokretljivije. Zahvaljujući vratu osoba ima mogućnost okretanja i naginjanja glave. Stalno opterećenje koje dolazi u cervikalnu regiju doprinosi degenerativnim promjenama u njegovoj strukturi i razvoju osteohondroze.

Tko je zahvaćen bolešću

Najčešće se bolest razvija i počinje se manifestirati u dvadeset pet do trideset godina zbog prisilnog dugog boravka osobe u statičnom i neudobnom položaju. Utječe, prije svega, na uredske radnike, vozače, operatere raznih vrsta opreme. Često se bolest manifestira kod sportaša kao rezultat treninga ili, obrnuto, s njihovim naglim prekidom.

<2_img_centar_500>

Glavni uzroci osteohondroze u vratnoj i prsnoj kralježnici su nepravilno držanje, sjedeći način života, nasljedstvo, nepravilno organizirano radno mjesto ili neudoban krevet. Dizanje utega također pridonosi pojavi ove bolesti, budući da su u tom procesu moguće mikrotraume, što pridonosi distrofičnim promjenama u hrskavičnom i koštanom tkivu kralježnice.

Faze razvoja osteohondroze kralježnice

 1. Intervertebralni diskovi tek počinju propadati, gube vlažnost i elastičnost. Ovaj proces može trajati dosta dugo. Stadij karakterizira nestabilnost.
 2. Karakterizira ga protruzija (ispupčenje) diskova. Intervertebralni prostori se smanjuju zbog razaranja fibroznog prstena diska i smanjenja njegove visine. Zbog priklještenja živčanih korijena kralješcima koji se približavaju i izbočenim diskovima može se pojaviti bol.
 3. Postoji potpuno uništenje fibroznog prstena i, kao posljedica toga, stvaranje intervertebralnih kila. Kralježnica je značajno deformirana.
 4. Ova faza je najteža, jer se bol javlja gotovo pri svakom pokretu. Pojavljuju se koštane izrasline, spajaju kralješke, ograničavajući pokretljivost. Takve izrasline mogu uzrokovati invaliditet.

Prepoznatljivi znakovi cervikalne osteohondroze

Krvne žile koje hrane mozak uglavnom se nalaze u vratu osobe, tako da su mnogi znakovi bolesti povezani s poremećenom cirkulacijom krvi u mozgu.

<3_img_centar_500>
 • Dakle, evo znakova osteohondroze vratne kralježnice, primijetivši koje morate posjetiti liječnika:
 • jaka, stalna bol u vratu i glavi, koja se proteže do očiju i ušiju;
 • bol u rukama, koja se pogoršava s bilo kojim naporom;
 • poteškoće u pokretima prstiju i ruku, kršenje njihove osjetljivosti;
 • napetost mišića vrata;
 • kod okretanja i naginjanja glave, pojava boli u vratu;
 • pojava pulsirajuće boli u vratu i vratu;
 • pojava vrtoglavice pri okretanju glave (čak i prije nesvjestice), tinitus;
 • utrnulost jezika, zamagljen vid i sluh;
 • bol u srcu, koja se ne liječi uzimanjem odgovarajućih lijekova;
 • mučnina, nestabilnost krvnog tlaka;
 • grlobolja, poremećaj gutanja;
 • osjećaj nedostatka zraka.

Simptomi patologije

Manifestacija simptoma osteohondroze vratne kralježnice može biti povezana s neispravnim radom sljedećih organa i sustava u tijelu pacijenta:

 1. kompresija i poremećaj leđne moždine u spinalnom kanalu. Takvi simptomi su rijetki i mogu se pojaviti samo u vrlo teškim slučajevima;
 2. promjene u perifernom živčanom sustavu, čiji je uzrok kompresija živčanih korijena koji se nalaze uz zahvaćene kralješke;
 3. kršenje opskrbe krvi u mozgu.

Prilikom dijagnosticiranja ove bolesti liječnik obraća pozornost na prisutnost brojnih simptoma. Njihov izgled ovisi o tome koji je dio kralježnice zahvaćen bolešću.

Srčani sindrom kod osteohondroze vratne kralježnice

Znakovi srčanog sindroma kod osteohondroze slični su onima kod angine pektoris, a to je zbog iritacije korijena velikog prsnog mišića ili freničnog živca. Nastala bol može trajati i do nekoliko sati, a uz kihanje, oštro okretanje glave, kašalj postaje jači.

Mogu se javiti tahikardija i ekstrasistolija, koji ne nestaju primjenom odgovarajućih lijekova, a kardiogram ne pokazuje nikakve abnormalnosti.

Sindromi iritativnog refleksa

Ovu skupinu sindroma karakterizira oštra bol u vratu, pojačana pokretom, kašljanjem, okretanjem glave i kihanjem. Može zračiti u rame ili prsa.

radikularni sindrom

Ovaj sindrom se očituje kada je cervikalni živac stegnut. Karakterizira ga širenje boli od vrata do lopatica i podlaktica do prstiju. Možda pojava utrnulosti i osjećaja goosebumpsa u stražnjem dijelu glave, vrata, ramena, ruku.

sindrom vertebralne arterije

Ovaj sindrom, uzrokovan kompresijom vertebralne arterije odgovorne za opskrbu krvlju mozga, karakterizira pojava oštre ili pulsirajuće glavobolje, koja prolazi do stražnjeg dijela glave, čela, hramova. Možda pojava mučnine, gubitak orijentacije, pojava poremećaja sluha, slabljenje vida, nesvjestica.

Osoba koja je primijetila pojavu gore navedenih znakova cervikalne osteohondroze treba odmah konzultirati liječnika.

Mora se zapamtiti da je liječenje započeto u ranoj fazi bolesti najučinkovitije. Pomoći će zaustaviti bolest i nastaviti voditi puni život.

Danas medicina nudi različite metode liječenja osteohondroze, omogućuje usporavanje ili zaustavljanje uništavanja kralježnice i pacijentu daje dug život bez boli.

Pravilna prehrana, aktivan način života, redovita tjelovježba, gimnastika, istezanje kralježnice omogućit će vam da se u budućnosti ne sjećate takvog problema kao što je cervikalna osteohondroza.