Artroza zgloba kuka: simptomi i liječenje

<1_img_lijevo_300>

Tijekom života, zglobovi nogu doživljavaju veliki stres. Kuk je veliki kuglasti zglob koji omogućuje samostalno kretanje. Pojava bolnih osjeta, uskih pokreta, šepajućeg hoda tjera osobu da razmišlja o pojavi patologije.

Posljednjih godina dramatično se povećao broj osoba mlađih od 30 godina kojima je dijagnosticirana artroza. Ova statistika je izuzetno razočaravajuća, jer bolest stalno napreduje i može dovesti do ozbiljnog invaliditeta i invaliditeta. Da biste se zaštitili od razvoja nuspojava, morate odmah započeti liječenje i pridržavati se svih medicinskih preporuka.

Artroza zgloba kuka uzrokuje mnogo neugodnosti svom vlasniku. Ako postoji nelagoda u području zgloba, potrebno je konzultirati liječnika kako bi potvrdio dijagnozu i propisao učinkovito liječenje. Zakašnjelo liječenje može koštati pacijenta sposobnosti samostalnog hodanja.

Što je artroza

Artroza je reumatološka bolest koja se temelji na degenerativnim i distrofičnim promjenama u zglobovima. Istodobno, ne samo zglobne površine, već i ligamentni aparat i kapsula uključeni su u patološki proces. Najčešće pate zglobovi šaka, stopala, koljena, ali najteža bolest je artroza zgloba kuka. S njegovim razvojem povećava se rizik od razvoja potpune invalidnosti zbog oštrih ograničenja kretanja.

Osnovu zglobne hrskavice čine molekule kolagena i proteoglikani: upravo oni daju čvrstoću i elastičnost zglobu, čine ga otpornim na različite vrste opterećenja. Pod utjecajem vanjskih čimbenika smanjuje se količina kolagena i proteoglikana, što rezultira iscrpljivanjem i postupnim uništavanjem hrskavičnog tkiva. Artroza se razvija pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • mehanička ozljeda;
 • upalni procesi u zglobovima;
 • prekomjerno opterećenje na donjim udovima;
 • pretilost;
 • promjene u tijelu povezane s dobi (u osoba starijih od 55 godina);
 • menopauza (kod žena);
 • pothranjenost s nedostatkom proteinskih proizvoda i kalcija;
 • nasljedna predispozicija;
 • prenesene operacije na zglobovima.

Kako se manifestira artroza zgloba kuka?

<2_img_centar_750>

Artroza se razvija postupno, tako da je vrlo teško otkriti njezine početne manifestacije. Pacijent može zanemariti simptome bolesti, pogrešno ih smatrati umorom ili prekomjernim radom. Nakon ozljede može doći do pogoršanja nelagode. Artroza zgloba kuka praćena je sljedećim simptomima:

 • Bol u zahvaćenom ekstremitetu. Tup je, bolne prirode, konstantan tijekom dana. Neugodni osjećaji se povećavaju tijekom tjelesne aktivnosti (vježbe, trčanje ili hodanje), smanjuju se u mirovanju. Kada je zahvaćen zglob kuka, bol se širi u prepone, perineum i bedro. Zglob također može početi "odgovarati" na promjene vremenskih uvjeta ili atmosferskog tlaka.
 • Atrofične promjene mišića. Prilikom hodanja pacijent nesvjesno štedi zahvaćeni ud, što rezultira manjim stresom na mišiće stražnjice i bedara. To je popraćeno njihovom atrofijom i smanjenjem volumena. To je osobito vidljivo kod jednostrane artroze.
 • Pojava krckanja tijekom izvođenja pokreta u zglobu. Ovaj zvuk nalikuje šuškanju plastične vrećice i postaje glasniji nakon dugog razdoblja nepokretnosti (noćnog sna). U medicini se ovaj izraz naziva "crepitus". Pojava krckanja povezana je s kršenjem pokretljivosti zgloba.
 • Povećanje volumena zahvaćenog zgloba. To se događa kao rezultat stvaranja najmanjih šiljaka - osteofita na površini kostiju. Takva reakcija javlja se kao kompenzacijski odgovor na povećanje opterećenja na površini kostiju (uz stanjivanje hrskavice).

Medicinsko liječenje artroze

Trenutno nije moguće potpuno spriječiti uništavanje hrskavičnog tkiva. Stoga je liječenje artroze uz pomoć lijekova usmjereno na smanjenje boli i usporavanje napredovanja bolesti. Najčešće se u terapiji koriste sljedeće skupine lijekova:

 1. Nenarkotički analgetici i analgetici mješovitog djelovanja. Pomažu u smanjenju boli, a dostupni su u obliku tableta ili ampula za intravensku primjenu.
 2. Za kontrolu boli koriste se i nesteroidni protuupalni lijekovi u obliku lokalnih masti ili krema. Također se propisuju ako je artroza popraćena upalom sinovijalne membrane zgloba.
 3. Kondroprotektori su lijekovi koji usporavaju napredovanje bolesti i poboljšavaju funkciju zglobova.

Terapija vježbanjem i metode fizioterapije

<3_img_centar_750>

U borbi protiv bolesti naširoko se koriste i nefarmakološka sredstva. Liječnici pacijentima propisuju terapiju vježbanja kako bi ojačali mišiće i spriječili razvoj nepokretnosti zglobova. Priroda vježbi i učestalost njihove provedbe određuju se pojedinačno za svaki slučaj. Liječenje artroze također uključuje takve fizioterapeutske postupke kao što su:

 • transkutana električna stimulacija živaca;
 • akupunktura;
 • magnetska terapija;
 • elektroforeza s analgeticima;
 • laserska terapija;
 • masaža.

Kako bi se smanjilo opterećenje zahvaćenog ekstremiteta, pacijentu se također preporučuje korištenje štapa ili hodalice. Bit će korisno nositi ortozu za kuk, poseban uređaj koji pomaže vratiti funkciju noge i izbjeći daljnje oštećenje zgloba.

Kirurgija

Endoprostetika se propisuje u slučaju kada su konzervativne metode liječenja artroze zgloba kuka neučinkovite. Svrha operacije je eliminirati sindrom boli i vratiti motoričku funkciju ekstremiteta. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji u specijaliziranoj bolnici, nakon čega pacijentu slijedi duga rehabilitacija. Najpovoljnija prognoza porođaja je kod pacijenata u dobi od 40 do 75 godina s tjelesnom težinom do 70 kg: kod njih je vjerojatnost odbacivanja endoproteze svedena na minimum, što liječenje artroze čini iznimno učinkovitim. U prosjeku, proteza traje oko 10-12 godina, ali postoje slučajevi njezine uspješne uporabe uz minimalno trošenje 20-25 godina.